Friss hírek
Mikor mehetünk nyugdíjba?
Nyugdíjkorhatár emelkedése
2014-04-14 09:18:28
Állam feladata a nyugdíj biztosítása?
Államtól várják sokan a nyugdíjak megoldását, de fontos lesz az öngondoskodás szerepe
2014-02-17 09:35:06
Nyugdíjbiztosítások adókedvezményei 2014-től!
Nyugdíjbiztosítások adókedvezménye
2013-12-26 15:37:00
Augusztustól újra előtérbe kerültek az életbiztosítási megtakarítások
Életbiztosítás már kedvezőbb megtakarítás hosszútávon
2013-10-10 23:00:35
Magyarország elmaradt az életbiztosításokkal a Visegrádi országoktól
Nem költünk annyit életbiztosításokra, mint a környező országok!
2013-09-12 12:41:13
Kapcsolatfelvétel
Kapcsolatfelvétel
Vezetéknév*
Keresztnév
Telefon*
Mail

Biztosítás története

 

 

Mióta beszélünk biztosításokról?

 

Az őskor idején az ember még csak annyi terméket állított elő, mely a létfenntartáshoz elegendő volt. Így nem volt felhalmozott vagyon, tehát a biztosításra sem kellett túl nagy hangsúlyt fektetni. A rabszolgatartó társadalmak idején azonban már megjelent a magánvagyon, és ezzel egyidejűleg a közös kockázatviselés is. Ebben a korban a kereskedők megegyeztek, hogy a karavánjaik kifosztása esetén a keletkezett károkat közösen viselik.

A társadalmak fejlődésével egyre inkább megjelentek a specifikus kártérítések. A XII. századtól kártérítést nyújtottak tűz, hajótörés, állatok ellopása, szállítmányok elvesztése esetén, vagy halál esetén temetkezési költségekre segítséget adtak. Az első tényleges biztosítás kötvényt a XIV. században Genovában állították ki. A XVII. században megtörtént az igazi áttörés.Londonban Edward Lloyd kávéházában megalakították a hajó- és szállítmánybiztosítás központját. A Lloyd napjainkban is az egyik legtekintélyesebb biztosítási vállalkozási szervezetnek számit. A nagyszámok törvényének felismerésével, kialakult az első kárvalószínűség számítás, egyszóval a mai modern biztosítás.

Lloyd's London  Biztosító székáza ma

Magyarországon mikortól beszélünk biztosításokról?

A XIV. századba nyúlik vissza a csírái, amikor a céhek ugynevezett társládákat, segélyeket hoztak létre a tagok részére. XVI. századtól már bányatársaságok is pénzt szedtek, segélyek és temetkezési szolgáltatásokat fizettek ki belőle, a bajba jutott hozzátatozóknak.Az első magyar biztosító társaság  1807-ben alakult a  Rév-Komáromi Hajózási Biztosító Társaság , ahol  a rakományt és a hajót is már  biztosították. 1919-ben létrejött az első országos biztosító egyesületet a BIOSZ- 63 társaság csatlakozott ide  -ez 1948-ig mükődött hazánkban.

A II. világháború között nem sokat hallottunk a biztosításokról, a fejlődés a II.világháború után indult meg - 1949-ben megalakult hazánkban , a Állami Biztosító Nemzeti Vállalat.Teljes Állami monopólium 1952-1986 -ig tartott. Fedezetett nyújtottak már  lakás, társasházak- és  balesetbiztosításokra, kiterjedt életbiztosítások, vállalatok és szövetkezeti biztosítások alakultak ki.

1986- ban az állam ketté osztotta törzstőkéjét és két állami  biztosítót hozott létre , így Állami Biztosító (AB) és Hungária Biztosító(HB) néven.

Külföldi Biztosítók 1989-től jelennek meg újra  hazánkban, elsőnek az oszták  Providencia, majd a olasz Generáli, a holland  ING és AEGON Biztosító csoportok  , majd folyamatosan egyre több külföldi biztosító lép színre az  országunkban, egyre több, szélesebb körű szolgálatatásokat kialakítva. 1995-ben elfogadásra kerütl a Biztosítási törvénykönyv (BIT), amely szabályozza a piac mükődését. Jelenleg több mint 30 biztosító társaság mükődik hazánkban, az európai országokon kívűl jelen  van  USA és ausztrál  biztosító cég is .

Miért van szükség ma is biztosításokra?

Ahogy az ókorban, majd a  középkorban is  már rájöttek arra , hogy az értékeinket úgy tudják, megóvni, -ha egy közösségi csoport pénzt gyűjt össze, ami kár esetén fedezi a károsultak kárát. Erre ma  veszélyközösségeket hoztak létre, azaz olyan csoportokat amikre lehet biztosítást vállalni ,amelyet matemetikai és statisztikai számításokkkal kalkulálnak ki a szakemberek. Ma a felgyorsult világban, a vagyonunk, értékeink, vállalkozásunk  és életünk többféle módon biztosítható, egyre szélesebb formában.

A biztosítást fizető személy-szerződő ember  vagy jogi személyiségű cég - aki egy jövőbeni védelmet vásárol meg, amellyel a bekövetkező kockázatot a Biztosítóra hárítja át. A szolgáltatások széleskörűek lehetnek már , ezért   díjban is  nagy eltéréseket vannak a biztosítási termékek között.

Hogyan lehet  ma biztosításokat kötni?

Ma már sok választási lehetőségünk van, de a személyes tanácsadást semmi nem tudja pótolni. Ezért mi személyes találkozó során adunk ajánlatot, ahol kiderítjük az ügyfeleink igényeit.